Dystrocentrum

Požičovňa kompenzačných pomôcok

Ozvena 1/2024

Letné tábory Organizácie muskulárnych dystrofikov v SR 2016

Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR  (OMD v SR) aj tento rok počas letných dní organizuje  pre svojich členov a priaznivcov šesť tematicky zameraných táborov.

Letný tábor pre deti, mládež a aj dospelých s týmto vážnym ochorením je jedinou možnosťou, ako môžu stráviť leto aktívne pri rôznych hrách v spoločenstve rovesníkov s rovnakým postihnutím v bezpečnom a prispôsobenom prostredí. Na detských táboroch má každé dieťa prideleného svojho osobného asistenta/asistentku, ktorá mu pomáha počas animovaných aktivít. Bežný detský tábor tieto deti z dôvodu ochorenia absolvovať nemôžu. Deťom chceme dať možnosť po roku sa znovu stretnúť s kamarátmi, s ich rovesníkmi s rovnakým postihnutím a prostredníctvom animačného programu, ktorý je prispôsobený ich fyzickým limitom. Rodičom chceme pomôcť s prijatím faktu, že ich dieťa má toto ťažké ochorenie, sprostredkovať čo najviac informácií a vzdelávať rodičov (o sociálnej pomoci, o domácej fyzioterapii a o zdravotnej starostlivosti, psychologická podpora). Na táboroch vytvárajú rodičia svojpomocnú skupinu, aby si boli navzájom oporou a kontaktovali sa aj počas roka, po ukončení tábora. Tieto letné stretnutia sú tiež príležitosťou na rozvíjanie sociálnych a komunikačných zručností účastníkov.

Popri zamestnancoch centrály, ktorí sa podieľajú na tvorbe programu, sa tieto pobyty konajú aj zásluhou entuziazmu dobrovoľníkov, ktorí vymýšľajú a pomáhajú zrealizovať atraktívny program“ dodala predsedníčka OMD v SR Mgr. Andrea Madunová.

Letný tábor pre staršie deti so svalovou dystrofiou,

Penzión Dom sv. Bystríka, Čičmany, 16.- 23. júl

Pre deti so svalovou dystrofiou vo veku 6- 15 rokov, ich rodičov, súrodencov a osobných asistentov je určený tábor „Superhrdinovia“. 

Pri aktivitách a trávení voľného času pomáhajú deťom  osobní asistenti a program pripravujú animátori. Vďaka tomu majú rodičia detí priestor si oddýchnuť a navzájom si odovzdávať a vymieňať skúsenosti, čím vytvárajú svojpomocnú skupinu a utužujú vzťahy pre celoročnú vzájomnú pomoc a podporu. Tábor vedie dlhoročná dobrovoľníčka Klaudia Vidová.

Pre deti je pripravených množstvo outdoorových aktivít, spoločenských hier, súťaží, medzi nimi napríklad celodenný arteterapeutický happening pre všetkých účastníkov tábora s použitím muzikoterapie, či dramatoterapie. Deti čaká veľké zážitkové prekvapenie, ktoré pripravil slovenský herec Lukáš Latinák, ktoré sa môže zrealizovať vďaka výťažku z vianočného Bazáru chalaňov. OMD v SR zabezpečuje tiež prítomnosť  fyzioterapeuta, ktorý zaučí deti a rodičov používať respiračné pomôcky, ktoré rodiny dostanú darom a ktoré organizácia zabezpečila zo zdrojov verejnej zbierky BELASÝ MOTÝĽ.


Tvorivý letný tábor,

Duchonka, penzión Slniečko, 17.  - 24. júl

V prostredí rekreačnej oblasti Duchonka sa bude konať letný tábor s tvorivými aktivitami s tematickou myšlienkou spájania národov. Táto téma bude predovšetkým rezonovať v dvojdňovom workshope tanečno-pohybovovej terapie s prvkami arteterapie, ktorý budú viesť skúsené tanečné terapeutky z integrovaného divadla LenTakTak, ale odoznie aj v rôznych súťažiach a kvízoch. Tábor má neobmedzenú vekovú hranicu. Rozdelený je do viacerých tematických okruhov a pripravených je množstvo tvorivých aktivít ako napríklad pletenie košíkov z papiera, vyfarbovanie mandál, vytvorenej drevenej doštičky technikou dekupáže, plstenie. Na účastníkov čaká aj cestovateľské okienko, cez ktoré sa dozviete kde sú zaujímavé bezbariérové destinácie. Nebude chýbať ani šachový turnaj pod holým nebom známy ako Memoriál Jožka Kráľa, nočná hra a množstvo iných pútavých aktivít. Na pobyt sa už teraz teší vyše 50 ľudí.

Letný tábor pre mládež so svalovou dystrofiou,

Čičmany, Penzión Dom sv. Bystríka, 23. – 30. júl

Ďalší letný tábor je určený pre mládež vo veku 15 - 19 rokov, ich rodičov, súrodencov a osobných asistentov, ktorých zabezpečí OMD v SR. Bezbariérový penzión sa nachádza v malebnom prostredí tradičných dreveníc v Strážovských vrchoch. Táto zohratá partia sa stretáva už skoro desať rokov. Organizátorom a animátorom tábora v jednej osoby je dlhoročný dobrovoľník Juraj Cvik, ktorý spolu so svojim veselým asistentským tímom vytvorí program plný prekvapení. Tábor začal viesť, keď jeho účastníci boli ešte malými deťmi. Za ten čas vyrástli, vytvorili si cenné priateľstvá, navzájom si pomáhajú a podporujú sa nielen počas tohto letného pobytu. OMD v SR zabezpečuje tiež prítomnosť  fyzioterapeuta, ktorý zaučí deti a rodičov používať respiračné pomôcky, ktoré rodiny dostanú darom a ktoré organizácia zabezpečila zo zdrojov verejnej zbierky BELASÝ MOTÝĽ.

Letný tábor pre nové a mladšie deti so svalovou dystrofiou,

Duchonka, penzión Slniečko, 24. - 31. júl

Letný tábor je určený pre najmladšie deti so svalovou dystrofiou vo veku 5- 9 rokov. Môžu sa ho zúčastniť aj rodičia a  súrodenci dieťaťa. Pri aktivitách a trávení voľného času budú pomáhať deťom osobní asistenti- dobrovoľníci tábora, ktorých zabezpečí OMD v SR, skúsená animátorka pripravuje zaujímavý program, na ktorý deti budú spomínať po celý rok.

Tábor s názvom „Detektív“ sa uskutoční v čiastočne bezbariérovom penzióne. Bude sa riešiť veľa záhad, zorganizovaný je výlet na loď do Piešťan,  na minifarmu Lubinu, deťom prídu zahrať predstavenie potulné divadlo NAtraKY. Relaxačný program sme pripravili aj pre mamičky, môžu si vyskúšať techniku drôtikovania, či maľbu na sviečky. OMD v SR zabezpečuje tiež prítomnosť  fyzioterapeuta, ktorý zaučí deti a rodičov používať respiračné pomôcky, ktoré rodiny dostanú darom a ktoré organizácia zabezpečila zo zdrojov verejnej zbierky BELASÝ MOTÝĽ.

Letné sústredenie boccistov,

Čičmany, penzión Bystrík, 14. –18. august

Tradičné letné sústredenie prívržencov obľúbeného paraolympijského športu boccia sa bude konať už po štvrtý krát. Účastníkov čakajú trojfázové tréningy pod taktovkou trénera Mgr. Ondreja Bašták Ďurána, regeneračné masáže a veľa spoločenských aktivít. Sústredenie organizačne zabezpečuje klub Organizácie muskulárnych dystrofikov v SR Farfalletta zo Žiliny. Zúčastní sa ho 16 boccistov z rôznych klubov Organizácie muskulárnych dystrofikov v SR.


Ozdravný pobyt,

Hotel Chemes - Zemplínska Šírava, 14. – 21. august

Letný oddychový pobyt pre členov OMD v SR bez rozdielu veku, spojený s rehabilitáciou v krásnom prostredí Zemplínskej Šíravy. Hotel má niekoľko bezbariérových izieb, k dispozícii je bazén s bezbariérovým vstupom.

Potrebné financie na zrealizovanie všetkých pobytov sa podarilo zabezpečiť z projektov ale aj vďaka prijatým 2% z dane z príjmu. Účastníci pobytov hradia len symbolické poplatky. Organizácia výrazne dotuje všetky pobyty. Cenami do súťaží prispeli rôzne firmy a individuálni darcovia.

„Aj touto cestou chceme poďakovať všetkým darcom, sponzorom, dobrovoľníkom za ich vklad na realizáciu letných táborov organizovaných OMD v SR,
povedala podpredsedníčka organizácie Mgr. Mária Duračinská.

Sponzori letných pobytov, ktoré organizuje Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR:

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Ministerstvo kultúry SR

Neinvestičný fond Vladimíra Bajana

Vianočný bazár chalaňov

Creative Bubble s. r. o.

OZ JUVAMEN

TNT Express Worldwide spol. s r. o.

Zeleninári s. r. o.

Mária Jančíková

Albi, s. r. o.

Henkel Slovensko, spol. s r. o.

MARIMEX SK spol. s r.o.

dm drogerie markt, s.r.o.

Vydavateľstvo Slovart, a.s.

Krajčírovič a Chowaniec - Vínne pivnice Svätý Jur, s. r.o.

Thuasne Medical, s. r. o.

Ares s. r. o.

Lenka a Rudy Szekelyovci

SK Hargašova Záhorská Bystrica – Tsunami – Skóruj a pomáhaj!

OZ Aeroklub letisko Prievidza

Nadácia Kia Motors Slovakia

Mesto Žilina

Kontakt:

Mgr. Andrea Madunová, predsedníčka

0948 046 671

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Jozef Blažek, tajomník

0948 529 976

Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Naši partneri