Dystrocentrum

Požičovňa kompenzačných pomôcok

Ozvena 1/2024

Celoslovenské stretnutie členov OMDvSR - Dudince 2016

  

Stretnutie, ktoré sa organizuje pravidelne každý rok sa uskutoční od 6. – 9. októbra 2016. „Tento rok sa ho zúčastní cca 115 osôb, z ktorých až 45 je odkázaných na pohyb s elektrickým vozíkom. V tom spočíva špecifickosť tohto stretnutia,“ uviedla predsedníčka združenia Mgr. Andrea Madunová.

Pre účastníkov je pripravený bohatý program zameraný na poskytovanie špecifických informácií, na kultúru, oddych a posilňovanie vzájomnej svojpomoci a priateľstiev. Úvod stretnutia bude patriť rekapitulácii najdôležitejších aktivít OMD v SR v roku2016, účastníci si krátkym videofilmom pripomenú najdôležitejšie momenty kampane BELASÝ MOTÝĽ 2016.

Piatkové doobedie už tradične patrí obľúbenej výstave kompenzačných pomôcok. Je určená pre účastníkov stretnutia, ale aj pre iných návštevníkov. Na výstave sa predstaví 9 firiem dovážajúcich na Slovensko kompenzačné pomôcky. „Naši členovia si môžu na jednom mieste vyskúšať rôzne pomôcky, porovnať ich vlastnosti, spýtať sa predajcov na všetky potrebné informácie, ktoré ich o pomôcke zaujímajú a potrebujú ich mať zodpovedané,“ povedal Mgr. Tibor Köböl, sociálny poradca OMD v SR, ktorý spolu s Mgr. Alenou Hradňanskou a Mgr. Andreou Madunovou budú zároveň poskytovať účastníkom stretnutia aj sociálne poradenstvo. Nájsť svojho osobného asistenta a všetky potrebné informácie k využívaniu tejto formy pomoci, ktorá slúži na podporu nezávislého života ľudí s postihnutím, účastníkom stretnutia zodpovie Jozef Blažek z centrály OMD v SR.

Pri popoludňajšej šálke kávy sa budú môcť zvedavci popýtať, ako sa darí presadzovať práva ľudí so zdravotným postihnutím v Národnej rade SR prvej poslankyni na vozíku Silvii Shazhad. Popoludnie v čase od 15.30 do 17.15 bude patriť workshopu Možnosti fyzioterapie pre osoby s NSO, ktorej sa venujú fyzioterapeuti Radka a Jozef Krettovi, predstaví sa tu špeciálny prístroj na vykašliavanie, s ktorým sa o svoje osobné skúsenosti podelí Mgr. Mária Duračinská , názorné ukážky pomôcok na posilňovanie dýchacích svalov a odhlieňovanie spojené s výkladom predstaví Mgr. Alena Hradňanská, alebo bude možné sa čosi dozvedieť o možnostiach liečby bez liekov. Večer bude patriť hudbe. Známa slovenská speváčka Katka Koščová vystúpi bez nároku na honorár a svojím koncertom spríjemní piatkový večer účastníkom tohtoceloslovenského stretnutia.

Sobota má športový nádych. Všetci budú mať možnosť zapojiť sa do Dystrolympiády, do tradičných športových disciplín akými sú turnaj v boccii, lúštenie krížoviek, osemsmeroviek, sudoku, či do žolíkového alebo faraónového turnaju, ale vyskúšať si budú môcť aj menej tradičnú športovú aktivitu akou je florbal, čiže hokej na elektrických vozíkoch. V rámci VAU – tvorivých aktivít si budú môcť účastníci vyrobiť pekné umelecké predmety.

Popoludní sa naplno rozbehne OMDácke trhovisko a milovníci pekných vecí si môžu prezrieť výstavu výrobkov členov organizácie. Rozlúčkový sobotňajší večer sa ukončí tombolou, výťažok ktorej dystrofici pravidelne venujú na charitatívne účely, na pomoc ľuďom v núdzi. „Keďže aj naše združenie dostáva rôzne dary, je pre nás dôležité tiež niekoho obdarovať a pomôcť mu. Tento spôsob sa nám zdá originálny, pretože sa zapoja aj naši členovia,“ dodala Mgr. Alena Hradňanská .

„Dúfame, že sa našim členom bude pripravený program páčiť“ dodal Jozef Blažek. „Milí naši členovia, tešíme sa na Vás!“ za celý organizačný tím dodala predsedníčka združenia Andrea Madunová.

Cenami do súťaží Dystrolympiády a tomboly prispeli:

RONA a. s., Lekáreň Trnavské mýto Bratislava, Krajčírovič a Chowaniec - Vínne pivnicev Svätý Jur, GLAMOUR Slovakia, a. s., spol.s r.o., Albi, s. r. o., Vydavateľstvo Slovart, a.s., dm drogerie markt, s.r.o., Doblep P. s. r. o., firmy vystavujúce na Celoslovenskom stretnutí OMD v SR 2016, členovia OMD v SR a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR.

Nepokryté náklady sme uhradili zo získaných 2% z daní fyzických a právnických osôb.

Kontakt: Jozef Blažek, 0948 529 976, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. , www.omdvsr.sk

Naši partneri