Dystrocentrum

Požičovňa kompenzačných pomôcok

Ozvena 1/2024

Tlačová správa – celoslovenské stretnutie členov OMD v SR 2016

Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR zorganizovala v dňoch 6. – 9. október svoje pravidelné celoslovenské stretnutie svojich členov. Prvýkrát sa stretnutie uskutočnilo na novom mieste, v liečebnom dome Smaragd v kúpeľnom meste Dudince.

Zúčastnilo sa ho 115 osôb, z ktorých až 45 boli odkázaní na pohyb s mechanickým alebo elektrickým vozíkom plus ich rodinní príslušníci, prípadne osobní asistenti. V tom práve spočíva špecifickosť tohto stretnutia.“ uviedla predsedníčka združenia Mgr. Andrea Madunová.

Pre účastníkov bol pripravený bohatý program zameraný na poskytovanie špecifických informácií, kultúra, oddych a posilňovanie vzájomnej svojpomoci a priateľstiev. V úvode stretnutia sme rekapitulovali najdôležitejšie aktivity OMD v SR v roku 2016,  a krátkymi videofilmami sme si pripomenuli najdôležitejšie momenty  kampane BELASÝ MOTÝĽ 2016. Zábavný večer odštartoval Jožo Pročko, známy moderátor, herec a zabávač.

Ani tento rok nechýbala výstava kompenzačných pomôcok, na ktorej sa zúčastnilo 8 firiem z celého Slovenska. Predstavili sa firmy dovážajúce na Slovensko invalidné vozíky, respiračné a iné pomôcky, ktoré si mohli naši členovia na jednom mieste vyskúšať, porovnať ich vlastnosti, spýtať sa predajcov na všetky potrebné informácie, ktoré ich o pomôcke zaujímajú a potrebujú ich mať zodpovedané.

Účastníci mali tiež možnosť využiť osobne sociálne poradenstvo, ktoré zastrešovala Mgr. Alena Hradňanská a Mgr. Tibor Köböl počas celého pobytu. Nájsť svojho osobného asistenta a všetky potrebné informácie k využívaniu tejto formy pomoci, ktorá slúži na podporu nezávislého života ľudí s postihnutím, účastníkom stretnutia zodpovedal Jozef Blažek z centrály OMD v SR.

V piatok pri popoludňajšej šálke kávy sme mali možnosť popýtať sa, ako sa darí presadzovať práva ľudí so zdravotným postihnutím v Národnej rade SR prvej poslankyni na vozíku Silvii Shahzad Petruchovej.

Piatkové popoludnie patrilo workshopu Možnosti fyzioterapie pre osoby s NSO. Na túto tému spracovali príspevok fyzioterapeuti Radka a Jozef Krettovi. Spoločnosť Clinimed predstavila prístroj Cough assist, ktorý napomáha vykašliavaniu pacientom s NSO. O skúsenosti s používaním tejto pomôcky sa podelila Mgr. Mária Duračinská vo svojej prezentácii. Názorné ukážky pomôcok na posilňovanie dýchacích svalov a odhlieňovanie spojené s výkladom predstavila Mgr. Alena Hradňanská. Spoločnosť Zepter Slovakia ponúkla zaujímavé tipy na liečbu bez liekov. Na záver workshopu sme s radosťou prijali dar spoločnosti Zepter Slovakia, dve biolampy so stojanom, ktoré budú slúžiť na zapožičiavanie členom organizácie. Dar odovzdal regionálny obchodný riaditeľ spoločnosti Ivan Kvasna. Počas pobytu sme mali možnosť využiť konzultácie s fyzioterapeutmi Tatianou Kolekovou a Zoltánom Sýkorom, ktorí sa členom, ktorí mali záujem, venovali.

Večer patril  hudbe. Známa slovenská speváčka Katka Koščová doprevádzaná klaviristom Danielom Špinerom  svojím koncertom spríjemnila piatkový večer účastníkom tohto celoslovenského stretnutia.

Sobota mala športový nádych, všetci mali možnosť zapojiť sa do Dystrolympiády a jej  tradičných disciplín: lúštenie krížoviek, sudoku, či do žolíkového alebo faraónového turnaja. Popri týchto stolových hrách si ľudia mohli vyskúšať hrať už osvedčenú bocciu a tiež vyskúšať aj menej tradičnú športovú aktivitu akou je florbal - hokej na elektrických vozíkoch. V rámci VAU – tvorivých aktivít si mohli účastníci vyrobiť pekné umelecké predmety a popoludní sa už naplno rozbehlo tradičné OMDácke trhovisko. Tu si milovníci pekných vecí mohli nielen prezrieť výstavu výrobkov členov nášho združenia, ale aj ich rovno zakúpiť.

Rozlúčkový sobotňajší večer sme ukončili obľúbenou tombolou. Jej výťažok pravidelne venujeme na charitatívne účely, na pomoc ľuďom v núdzi. Tento rok sme sa rozhodli podporiť Raeda Hatabyho, sýrskeho šachistu so svalovou dystrofiou, ktorý so svojou rodinou žije vo vojnovom Aleppe a súrne potrebuje pomoc. Príbeh Raeda členov natoľko oslovil, že výťažok z tomboly sa vyšplhal na sumu 522 €, ktorá mu bude cez portál Ludialudom.sk aj odovzdaná.

 „Keďže aj naše združenie dostáva rôzne dary, je pre nás dôležité tiež niekoho obdarovať a tento spôsob sa nám zdá originálny, pretože sa zapoja aj naši členovia. Naše problémy sú v porovnaní s tým, čo musia prežívať ľudia v Sýrii nepodstatné, pričom ľudia s postihnutím to majú počas vojny ešte ťažšie“, dodala Mgr. Alena Hradňanská.

Cenami do súťaží Dystrolympiády a tomboly prispeli:

Rona a.s.

Lekáreň Trnavské Mýto Bratislava

Krajčírovič a Chowaniec - Vínne pivnice Svätý Jur

Glamour Slovakia, a. s., spol.s r.o.

Slovart - vydavateľstvo najlepších kníh, a.s.
dm drogerie markt Slovensko,s.r.o.

DoublepP. s. r. o.

Reha Slovakia

firmy vystavujúce na Celoslovenskom stretnutí OMD v SR 2016

členovia OMD v SR

Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR.

Ďakujeme všetkým sponzorom, vedeniu a personálu liečebného domu Smaragd a  vystavujúcim firmám:Otto Bock, Stella Tour – Jozef Hankócy, Ares, Servis Invo, Letmo, Velcon, Reha Slovakia, Revo-mat, Zepter Slovakia.

Nepokryté náklady na pobyt sme uhradili zo získaných 2% z daní fyzických a právnických osôb.

Kontakt: Jozef Blažek, 0948 529 976, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.     

Fotogaléria:

Naši partneri