Dystrocentrum

Požičovňa kompenzačných pomôcok

Ozvena 1/2024

Celoslovenské stretnutie členov OMD v SR 2018

Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR zorganizovala v dňoch 22. – 25. november svoje pravidelné celoslovenské stretnutie svojich členov. Stretnutie sa uskutočnilo opäť v Piešťanoch v hoteli Máj. „Zúčastnilo sa ho 107 osôb, z ktorých až 25 bolo odkázaných na pohyb s elektrickým vozíkom plus ich rodinní príslušníci, prípadne osobní asistenti. V tom práve spočíva špecifickosť tohto stretnutia.“ uviedla predsedníčka združenia Mgr. Andrea Madunová. Pre účastníkov bol opäť pripravený bohatý program, tematicky zameraný na poskytovanie špecifických informácií, kultúru, oddych a posilňovanie vzájomnej svojpomoci. Tento ročník bol venovaný tiež významným výročiam – 50 rokov od vzniku Kolektívu muskulárnych dystrofikov a 25 rokov od vzniku samostatného občianskeho združenia. Úvod stretnutia patril spomienkam a historickým fotografiám, privítaniu a oceneniu vzácnych hostí. Svojou prítomnosťou nás poctili priatelia z českej Asociácie muskulárnych dystrofikov Mgr. Dona a Zdeněk Jandoví, čestná predsedníčka Anna Šišková, dlhoročný podporovateľ JUDr. Marek Balko a silák Juraj Barbarič so svojim synom Ing. Jurajom Barbaričom ml. a manažérom Ing. Gabrielom Benčom PhD. Príjemnú atmosféru navodila hudba Doroty Nvotovej, ktorá zahrala a zaspievala svoje známe hity. Piatkové doobedie už tradične patrilo obľúbenej výstave kompenzačných pomôcok, ktorá je určená nielen pre účastníkov stretnutia, ale tiež pre iných návštevníkov. Na výstave sa predstavilo 10 firiem dovážajúcich na Slovensko kompenzačné pomôcky.

Ďakujeme za účasť týmto firmám: Otto Bock Slovakia s.r.o., STELLATOUR s.r.o. – Jozef Hankócy, ARES spol. s r.o., Letmo SK s.r.o., REHA SLOVAKIA s.r.o., REVO-MAT spol. s r.o. - REHA-CARE, s. r. o., MANUS Prostějov, spol. s r.o., Ridop s.r.o., SPIG s.r.o., VELCON spol. s r.o.

Naši členovia si tak mohli na jednom mieste vyskúšať rôzne pomôcky, porovnať ich vlastnosti, opýtať sa predajcov na všetky potrebné informácie, ktoré ich o danej pomôcke
zaujímajú a potrebujú ich mať zodpovedané. Popoludní sa naplno rozbehlo OMDácke trhovisko, kde si milovníci pekných vecí mohli prezrieť výstavu výrobkov členov organizácie a  prípadne si niečo pekné kúpiť. Tí, ktorí práve netvorili, sa zapojili do turnaja v paralympijskej disciplíne boccia. Súbežne so spomínanými aktivitami prebiehal aj predaj tombolových lístkov a hlasovanie členov za organizáciu, ktorej poputuje výťažok z tomboly. Krásnu sumu 366€ vďaka tomu venujeme občianskemu združeniu PRIMA, ktoré ďalej pomáha tým, ktorí to potrebujú. Piatkový večer patril ešte dystrolotérii, rockovej skupine No One a diskotéke, ktorá roztancovala všetky naše stuhnuté svaly. Tú mal pod palcom náš DJ Mirec. V sobotu doobeda sme sa dozvedeli informácie o novinkách v zákone o kompenzáciách vďaka našim poradcom Mgr. Tibor Köböl a Mgr. Alena Hradňanská. Poobede nás zabavili a do popuku rozosmiali Dano Dangl a jeho hostia Lukáš Latinák a Štefan Martinovič, ktorí rovnako, ako všetci ostatní hostia, vystúpili bez nároku na honorár.

Trpezlivo sa fotili s každým, kto ich o fotku požiadal. A nebolo ich málo! V rámci VAU – tvorivých aktivít si mohli účastníci vyrobiť krásne spomienkové predmety a zároveň sa mohli zapojiť do Dystrolympiády, ktorá spočívala v lúštení krížoviek, osemsmeroviek, sudoku a žolíkovom turnaji. Večerný program osviežila sympatická mladá dáma, speváčka Mirka Miškechová. Veríme, že sa pripravený program všetkým páčil, že všetci nabrali mnoho pozitívnej energie, z ktorej budú ešte dlho čerpať.

„Poďakovanie za prípravu patrí pracovníkom centrály OMD v SR a tiež všetkým dobrovoľníkom, ktorí im v tom pomáhali.“ dodala Andrea Madunová.

Ďakujeme firmám a jednotlivcom, ktorí prispeli rôznym materiálom na pobyt, cenami do súťaží Dystrolympiády a tomboly: RONA a. s., Vydavateľstvo TRIAN, Krajčírovič a Chowaniec - Vínne pivnice Svätý Jur, spol.s r.o., Kaktus Bike s. r. o., CU PROPERTIES, a. s., COPY OFFICE s. r. o., DoubleP s.r.o., TIMED, s. r. o., Moderné odbory VW a firmy vystavujúce na Celoslovenskom stretnutí OMD v SR 2018.

Do tomboly tiež prispeli členovia OMD v SR a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. Ďakujeme vedeniu a personálu Hotela Máj za vytvorenie príjemného prostredia na
zorganizovanie celého pobytu. Nepokryté náklady sme uhradili zo získaných 2% z daní fyzických a právnických osôb.

Kontakt: Jozef Blažek, 0948 529 976, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Autori fotografií: Ľuboslav Kudláček, Veronika Kubinská, Stanislav Minárik, Pavol Kulkovský, Lucia Mrkvicová a archív OMD v SR

Tlačová správa (.pdf)

Fotogaléria

Naši partneri