Dystrocentrum

Požičovňa kompenzačných pomôcok

Ozvena 1/2024

Historicky prvá sezóna Bluesky Butterflies v českej lige v powerchairhockey – 2019/2019

Powerchair hockey – florbal/hokej na elektrických vozíkoch je kolektívny šport vhodný aj pre ľudí pohybujúcich sa na elektrickom vozíku. Hra spočíva v súperení dvoch mužstiev proti sebe, kde  podstatou je umiestniť florbalovú loptičku do súperovej bránky. Je to jedna z mála športových disciplín, ktorá je vhodná aj pre ľudí s ťažším telesným postihnutím. Základnou podmienkou je zvládnutie ovládania elektrického vozíku. Hráči hrajú so skrátenou florbalovou hokejkou, ktorú je možné pre lepšie ovládanie si fixovať k ruke. V prípade, že hráč nemôže hrať s klasickou hokejkou, možnosťou je namontovanie tzv. T hokejky na vozík a hráč posúva loptičku ňou.

 

Historický okamih pre slovenský powerchair hockey (florbal/hokej na elektrických vozíkoch). Aj tak by sa dala nazvať udalosť, ktorá čaká na hráčov v tomto na Slovensku novom športe. Športe, ktorý od roku 2018 zastrešuje Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov.

Náš tím Bluesky Butterflies (v preklade Belasé motýle) sa totiž už počas tejto jesene predstaví v českej lige, čím jej dodá punc medzinárodnosti. Za Bluesky Butterflies sa v českej
lige predstaví 9 hráčov, menovite: Sebastián Virág, Michal Sedlák, Norbert Suchánek, Nicolas Pecár, Martin Burian, Vladimír Vida, Ján Koňarčík, Lucia Mrkvicová a Peter Lovaš. Tomu však iné povinnosti nedovoľujú sa prvého kola zúčastniť.

Na ich výkonnosť budú dohliadať tréneri Lenka Zemančíková a Zuzana Šoltýsová. Náš zástupca tiež delegoval aj rozhodcov Petru Lackovičovú a Roman Pecár. Vedúca výpravy
bude predsedníčka ŠTK/powerchairhockey Biba Pecárová. Dlhodobá príprava vrátane tréningov prebiehala v športovej aréne Engerau, v bratislavskej Petržalke. Na rozdiel od niektorých hráčov v českej lige, naši hráči hrávajú na „civilných“ vozíkoch, tj. bez žiadnych špeciálnych úprav vhodných na športovanie. Nová bude však športová výbava, čiže florbalové hokejky a  „Téčka“na elektrické vozíky, ktorými môžu loptičku posúvať tí hráči, čo nemôžu udržať hokejku v ruke.

A čo čaká Bluesky Butterflies v tejto sezóne?

Štyri kolá základnej časti, ktorej sa vrátane nášho tímu zúčastní 5 družstiev. Posledné, 4. kolo sa uskutoční na Slovensku 25. apríla 2020, presné miesto bude ešte oznámené. Počas celej sezóny sa každý tím sa stretne vo vzájomnom zápase. Po ukončení základnej časti sa odohrá finálové play-off kolo, kde sa dozvieme meno nového majstra ligy. Okrem Bluesky Butterflies sa v tejto sezóne českej ligy predstavia aj tímy Jaguars (tento klub postaví až 2 družstvá) z Prahy, New Cavaliers, ktorý je tiež z Prahy a Indians z Plzne. A sú to práve pražskí Jaguári, kto obhajuje titul z minulej sezóny.

Program sezóny Českej ligy 2019/2020
1. kolo, 7. 9. 2019, SH ZŠ Klatovy, Čapkova 126, 330 91 Klatovy, ČR
2. kolo, 26. 10. 2019, SH Radotín, U Starého stadiónu 9, 153 00 Praha, ČR
3. kolo, 7. 3. 2020, SH Třebešín, Na Třebešíně 1, 130 00 Praha, ČR
4. kolo, 25. 4. 2020, Slovenská republika, momentálne miesto neurčené
Play-off, 23. 5. 2020, SH Třebešín, Na Třebešíně 1, 130 00 Praha, ČR

Za podporu ďakujeme:
Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov, Letmo SK, Bratislavský samosprávny kraj, Slovenský paralympijský výbor, Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR, MČ Ružinov,
Slovenský zväz florbalu, DoubleP, Ares, Copy office, Tsunami Záhorská Bystrica (ŠK Hargašova Záhorská Bystrica), Florbal 4 U, Auto Group Logistic s. r. o., ŠH Aréna Engerau v Petržalke.

Držte palce nášmu zástupcovi!

Kontakt:
Biba Pecárová /predsedníčka ŠTK/, 0903 268 688
Jozef Blažek /člen ŠTK/, 0948 529 976

Naši partneri