Dystrocentrum

Požičovňa kompenzačných pomôcok

Ozvena 1/2024

Letné tábory OMD v roku 2016

Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR (OMD v SR) počas letných dní pripravila pre svojich členov šesť tematicky zameraných táborov. „Popri zamestnancoch centrály, ktorí sa podieľali na tvorbe programu, sa tieto pobyty konali aj zásluhou entuziazmu dobrovoľníkov, ktorí vymýšľali a pomáhali zrealizovať atraktívny program pre ich účastníkov.“ uviedla predsedníčka OMD v SR Mgr. Andrea Madunová.

Letný tábor pre staršie deti so svalovou dystrofiou, Čičmany, Penzión Dom Sv. Bystríka, 16. – 23. júl 2016

Pre deti so svalovou dystrofiou vo veku 8 - 15 rokov, ich rodičov, súrodencov a osobných asistentov bol určený tábor „Superhrdinovia“. Pri aktivitách a trávení voľného času pomáhali deťom osobní asistenti a program pripravili animátori. Vďaka tomu mali rodičia detí priestor si oddýchnuť a navzájom si odovzdávať a vymieňať skúsenosti, čím vytvorili svojpomocnú skupinu a utužili vzťahy pre celoročnú vzájomnú pomoc a podporu. Pre deti bolo pripravených množstvo outdoorových aktivít, spoločenských hier, súťaží, medzi nimi napríklad celodenný arteterapeutický happening pre všetkých účastníkov tábora s použitím muzikoterapie, či dramatoterapie.

Deti zažili veľké prekvapenie, pripravil ho slovenský herec Lukáš Latinák, a mohlo sa zrealizovať vďaka výťažku z vianočného Bazáru chalaňov - celodenný výlet autobusom na letisko do Prievidze, kde absolvovali vyhliadkové lety. Tábora sa zúčastnil 66 osôb, mala ho na starosti naša externá spolupracovníčka Klaudia Vidová. OMD v SR zabezpečila tiež prítomnosť fyzioterapeuta, ktorý zaučil deti a rodičov používať respiračné pomôcky, ktoré rodiny dostali darom a ktoré organizácia zabezpečila zo zdrojov verejnej zbierky BELASÝ MOTÝĽ.

Tvorivý letný tábor, Duchonka, penzión Slniečko, 17. - 24. júl 2016

V prostredí rekreačnej oblasti Duchonka sa konal letný tábor s tvorivými aktivitami s tematickou myšlienkou spájania národov. Táto téma predovšetkým rezonovala v dvojdňovom workshope tanečno-pohybovovej terapie s prvkami arteterapie, ktorý viedli skúsené tanečné terapeutky z integrovaného divadla LenTakTak, ale odoznela aj v rôznych súťažiach a kvízoch. Tábor mal neobmedzenú vekovú hranicu a bol rozdelený do viacerých tematických okruhov. Pripravili sme množstvo tvorivých aktivít ako napríklad pletenie košíkov z papiera, vyfarbovanie mandál, vytvorenej drevenej doštičky technikou dekupáže, plstenie.

Na účastníkov čakalo aj cestovateľské okienko, cez ktoré sa dozvedeli informácie o zaujímavých bezbariérových destináciách. Nechýbal ani šachový turnaj pod holým nebom známy ako Memoriál Jožka Kráľa, nočná hra a množstvo iných pútavých aktivít. Pobytu sa zúčastnilo 55 ľudí.

Letný tábor pre mládež so svalovou dystrofiou, Čičmany, Penzión Dom Sv. Bystríka, 23. – 30. júl 2016

Ďalší letný tábor bol určený pre mládež vo veku 15 - 19 rokov, ich rodičov, súrodencov a osobných asistentov, ktorých zabezpečil OMD v SR. Bezbariérový penzión sa nachádza v malebnom prostredí tradičných dreveníc v Strážovských vrchoch. Táto zohratá partia sa stretáva už skoro desať rokov. Organizátorom a animátorom tábora v jednej osobe bol dlhoročný dobrovoľník Juraj Cvik, ktorý spolu so svojim veselým asistentským tímom vytvoril program plný prekvapení. Tábor začal viesť, keď jeho účastníci boli ešte malými deťmi. Za ten čas vyrástli, vytvorili si cenné priateľstvá, navzájom si pomáhajú a podporujú sa nielen počas tohto letného pobytu.

OMD v SR zabezpečila tiež prítomnosť fyzioterapeuta, ktorý zaučil deti a rodičov používať respiračné pomôcky, ktoré rodiny dostali darom a ktoré organizácia zabezpečila zo zdrojov verejnej zbierky BELASÝ MOTÝĽ. Tábora sa zúčastnilo 34 osôb.

Letný tábor pre nové a mladšie deti so svalovou dystrofiou, Duchonka, penzión Slniečko, 24. - 31. júl 2016

Letný tábor bol určený pre najmladšie deti so svalovou dystrofiou vo veku 5- 9 rokov. Mohli sa ho zúčastniť aj rodičia a súrodenci dieťaťa. Pri aktivitách a trávení voľného času pomáhali deťom osobní asistenti – dobrovoľníci, ktorých zabezpečila OMD v SR. Pre deti bol pripravený zaujímavý program na tému „Detektívna akadémia“, na ktorý budú spomínať celý rok. Riešilo sa veľa záhad, zorganizovali sme výlet na loď do Piešťan, na mini farmu do Lubiny a deťom prišli zahrať predstavenie potulné divadlo NAtraKY.

Relaxačný program sme pripravili aj pre mamičky, mohli si vyskúšať techniku drôtikovania, či maľbu na sviečky. OMD v SR zabezpečila tiež prítomnosť fyzioterapeuta, ktorý zaučil deti a rodičov používať respiračné pomôcky, ktoré rodiny dostali darom a ktoré organizácia zabezpečila zo zdrojov verejnej zbierky BELASÝ MOTÝĽ. Letný tábor absolvovalo 35 osôb.

Letné sústredenie boccistov, Čičmany, Penzión Dom Sv. Bystríka, 14. – 18. august 2016

Tradičné letné sústredenie prívržencov obľúbeného paraolympijského športu boccia sa konalo už po štvrtý krát. Účastníkov čakali trojfázové tréningy pod taktovkou trénera Mgr. Ondreja Bašták Ďurána, regeneračné masáže a veľa spoločenských aktivít.

Sústredenie organizačne zabezpečil žilinský Klub OMD v SR Farfalletta. Zúčastnilo sa ho 16 boccistov z klubov Organizácie muskulárnych dystrofikov v SR.

Ozdravný pobyt, Zemplínska Šírava, Hotel Chemes, 14. - 21. august 2016

Letný oddychový pobyt pre členov OMD v SR bez rozdielu veku, spojený s rehabilitáciou sa uskutočnil v krásnom prostredí Zemplínskej Šíravy. Hotel má niekoľko bezbariérových izieb, čo umožnilo bezproblémové bývanie na vozíkoch. K dispozícii sme mali aj bazén s bezbariérovým vstupom. Pobytu sa zúčastnilo 34 ľudí.

Potrebné financie na zrealizovanie všetkých pobytov sa podarilo zabezpečiť z projektov, ale aj vďaka prijatým 2% z dane z príjmu. Účastníci pobytov hradili len symbolické poplatky. Organizácia výrazne dotovala všetky pobyty. Cenami do súťaží prispeli rôzne firmy a individuálni darcovia.

„Aj touto cestou chceme poďakovať všetkým darcom, sponzorom, dobrovoľníkom za ich vklad na realizáciu letných táborov organizovaných OMD v SR,“ povedala podpredsedníčka Mgr. Mária Duračinská.

Letné pobyty, ktoré organizovala Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR podporili:

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Ministerstvo kultúry SR

Nadácia Vladimíra Bajana

Vianočný bazár chalaňov

Creative Bubble s. r. o.

OZ JUVAMEN

TNT Express Worldwide spol. s r. o.

OZ Aeroklub letisko Prievidza

Nadácia Kia Motors Slovakia

Mesto Žilina

Zeleninári s. r. o.

Mária Jančíková

Albi, s. r. o.

Henkel Slovensko, spol. s r. o.

MARIMEX SK spol. s r.o.

SK Hargašova Záhorská Bystrica – Tsunami – Skóruj a pomáhaj!

dm drogerie markt, s.r.o.

Vydavateľstvo Slovart, a.s.

Krajčírovič a Chowaniec - Vínne pivnice Svätý Jur, s. r.o.

Thuasne Medical, s. r. o.

Ares s. r. o.

Lenka a Rudy Székelyovci

Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR ďakuje všetkým, ktorí sa pričinili o úspešný priebeh šiestich letných pobytov v roku 2016. Ďakujeme aj táborovým animátorom, organizátorom, osobným asistentom. Poďakovanie patrí aj tým subjektom, ktoré pobyty podporili finančne, alebo technicky, či prispeli na ceny do súťaží a programu na naše tábory.

Kontakt:

Mgr. Andrea Madunová, predsedníčka (0948 046 671, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. )

Jozef Blažek, tajomník (0948 529 976, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. )

 

 

Naši partneri