Dystrocentrum

Požičovňa kompenzačných pomôcok

Ozvena 1/2024

Tlačová správa - Celoslovenské stretnutie členov OMD v SR 2017

Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR zorganizovala v dňoch 23. – 26. november svoje pravidelné celoslovenské stretnutie svojich členov. Stretnutie sa uskutočnilo opäť v Piešťanoch v Hoteli Máj. „Zúčastnilo sa ho 102 osôb, z ktorých až 38 bolo odkázaných na pohyb s mechanickým alebo elektrickým vozíkom plus ich rodinní príslušníci, prípadne osobní asistenti. V tom práve spočíva špecifickosť tohto stretnutia.“ uviedla predsedníčka združenia Mgr. Andrea Madunová. Pre účastníkov bol pripravený bohatý program zameraný na poskytovanie špecifických informácií, kultúra, oddych a posilňovanie vzájomnej svojpomoci a priateľstiev.

V úvode stretnutia sme rekapitulovali najdôležitejšie aktivity OMD v SR v roku 2017, a krátkymi videofilmami sme si pripomenuli najdôležitejšie momenty kampane Belasý motýľ, či iných aktivít združenia. Ani tento rok nechýbala piatková výstava kompenzačných pomôcok, na ktorej sa zúčastnilo 10 firiem z celého Slovenska. Predstavili sa firmy dovážajúce na Slovensko invalidné vozíky, zdviháky, schodiskové plošiny, respiračné a iné pomôcky, ktoré si mohli naši členovia na jednom mieste vyskúšať, porovnať ich vlastnosti, spýtať sa predajcov na všetky potrebné informácie, ktoré ich o pomôcke zaujímajú a potrebujú ich mať zodpovedané.

Piatok poobede si mohli naši členovia vyskúšať florbal – hokej na elektrických vozíkoch a tiež sa zúčastniť OMDáckeho trhoviska, kde si milovníci pekných vecí mohli prezrieť výstavu výrobkov členov organizácie, prípadne si aj niečo pekné kúpiť. Večer patril dystrolotérii a workshopu „Cestovanie na kolesách“, kde nám naši členovia porozprávali o svojich cestovateľských zážitkoch, ktoré na vozíku dokázali absolvovať a ukázali aj svoje dovolenkové fotky. Dozvedeli sme sa aj o podmienkach cestovania vlakom a o Eurokľúči, vďaka ktorému sa osoba so zdravotným postihnutím dostane bez problémov na bezbariérové toalety po celej Európe. Večer sa ukončil obľúbenou tombolou, ktorej výťažok pravidelne venujeme na charitatívne účely, na pomoc ľuďom v núdzi, ktorí nemajú telesné postihnutie.

Tento rok sme sa rozhodli podporiť mladého muža Rastislava Tereka, ktorý náhle prišiel o strechu nad hlavou a súrne potrebuje pomoc. Viacerí členovia Rasťa osobne poznajú a možno aj vďaka tomu sa výťažok z tomboly vyšplhal na sumu 360 €. Sobota mala športový nádych, všetci mali možnosť zapojiť sa do Dystrolympiády, do tradičných disciplín: turnaj v boccii, lúštenie krížoviek, osemsmeroviek, sudoku a žolíkový a faraónový turnaj. Tiež si v rámci VAU – tvorivých aktivít mohli účastníci vyrobiť krásne spomienkové predmety ako fotorámiky, predmety hliny a mohli si vymaľovať svoju pestrofarebnú mandalu. Ako každý rok, ani tentokrát sme nezabudli na sociálne poradenstvo, ktoré poskytovali Mgr. Tibor Köböl a Mgr. Andrea Madunová. Večerný program osviežila živá hudba kapely Rockoko a vyhlásenie výsledkov Dystrolympiády. Tohtoročné celoslovenské stretnutie členov sa uskutočnilo prvýkrát v Hotely Máj, kde boli naši členovia spokojní, dúfame, že sa im pripravený program páčil a už teraz sa tešíme na budúcoročné stretnutie.

Naše poďakovanie patrí firme Baducci Consult, a. s., ktorá pobyt finančne podporila sumou 2.000 €. Nepokryté náklady na pobyt sme uhradili zo získaných 2% z daní fyzických a právnických osôb.

Tiež ďakujeme firmám a jednotlivcom za ceny, materiál do súťaží Dystrolympiády a tomboly: Lekáreň Trnavské Mýto Bratislava Krajčírovič a Chowaniec - Vínne pivnice Svätý Jur Glamour Slovakia, a. s., spol.s r.o. dm drogerie markt Slovensko,s.r.o. DoublepP. s. r. o. Kaktus Bike, s. r. o. Copy Office, s. r. o, Vystavujúcim firmám: STELLATOUR – Jozef Hankócy, Reha Slovakia, REVO-MAT, členovia OMD v SR zúčastnení na pobyte Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR.

Vystavujúcim firmám: Otto Bock Slovakia, Stellatour – Jozef Hankócy, ARES, Servis INVO, LETMO SK, REHA Slovakia, REVO-MAT, REHA-CARE, Stannah, MANUS.

Ďakujeme vedeniu a personálu Hotela Máj za vytvorenie príjemného prostredia na zorganizovanie celého pobytu.

Kontakt: Jozef Blažek, 0948 529 976, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Naši partneri